Woonpark De Weverij
Aalter

In de zeventiende eeuw deed deze site dienst als halte halverwege tussen het vaartraject Gent – Brugge. In het begin van de 20e eeuw bouwde de Gentse industrieel Van der Haeghen de weverij langs de oevers van het kanaal. Later nam het meubelbedrijf Sturzo haar intrek in de gebouwen die door hun immense omvang en blinde fabrieksmuur het dorp domineerden. 

Eind 2007 is de site aangekocht door Sturzo Invest en kreeg arks architecten de opdracht om de reconversie van dit projectgebied voor te bereiden.

De ligging tussen de Knokkeweg, het kanaal en het dorp met de kerk maakt van deze opdracht een bijzondere uitdaging. De kwaliteit van de nieuwe woonomgeving en de verweving ervan in het bestaande dorp staan centraal bij de herbestemming van deze oude industriële site. 

De site werd onderverdeeld in verschillende zones: wonen aan het water, wonen aan het plein, wonen in het park en wonen met zorg. De zorgzone fungeert eveneens als buffer tussen de drukke Knokkeweg en het dorp.

De uitgestrekte site biedt een unieke kans om een grote, centrale en kwalitatieve groene ruimte te integreren in het project. Een groene wandeling doorheen de site verbindt de bestaande basisschool met Brug Noord. 

Het bestaande kerkplein wordt uitgebreid en maakt zo, samen met de vele voetgangers – en fietsverbindingen een zichtbare link met de huidige dorpskern. Aan dit plein is plaats voor kleinschalige handel- en horecavoorzieningen. 


Het park met zijn groene wandeling, het nieuwe dorpsplein, het bestaande kanaal en de aangelegde waterpartij zorgen voor een aangename zicht- en belevingsrelatie. 

Tegelijk wordt een autoluwe site gecreëerd door de verkeerscirculatie langs de terreingrenzen te voorzien. Op die manier ontstaat er voor elk bouwblok een ‘bedieningsgevel’ en (één of meerdere) ‘belevingsgevel(s)’.

[afbeeldingen: arks architecten / polygon graphics]