Sportpark
Aalter

Het gemeentebestuur schreef in 2003 een architectuurwedstrijd uit voor het uitbreiden van het bestaande sportcentrum. Arks architecten werd 1e laureaat en zorgde voor een actueler concept voor de site: een energiezuinig sportpark.

Alle bestaande en nieuwe functies werden gegroepeerd langs een centrale ‘sportstraat’, een binnenstraat die alle binnen – en buitensporten met elkaar verbindt. De centrale as is zowel ontmoetingsplaats voor de sporters, thermische buffer als polyvalente (markt)zone en fungeert door de betonnen dakstructuur en de glazen gevels ook als passieve zonnecollector.
Dit ontwerp werd in 2006 door Imewo/Eandis uitgeroepen tot ‘voorbeeld voor Vlaanderen’ en in 2007 was het sportpark genomineerd voor de Belgian Building Awards in de categorie Energie / niet-residentieel.

[afbeeldingen: arks architecten / marc scheepers / koen de langhe]