Scouts
Aalter

Na herbestemming van deze in agrarisch gebied gelegen scoutsite naar recreatiezone kon op basis van het nieuwe RUP gestart worden met het ontwerp van nieuwe lokalen ter vervanging van de sterk verouderde infrastructuur.

Sjorpalen zijn het werkmiddel bij uitstek van scouts. Door een budgetvriendelijke industriële casco hiermee af te werken is een zeer natuurlijk volume ontstaan dat zich bijzonder goed integreert aan de rand van het bos. Doordat de scoutsleden deze bekleding zelf plaatsten is het ‘ons-gebouw-gevoel’ alleen maar versterkt. Een sponsoractie waarbij sjorpalen ‘verkocht’ werden was het logisch slotstuk van dit concept. 
Elke scoutstak heeft zijn eigen lokaal dat uitgeeft op een polyvalente ruimte voor grotere activiteiten. Het gelijkvloers en de verdieping bestaan telkens uit drie lokalen die door middel van mobiele scheidingswanden kunnen samengevoegd worden. 

Door de samenwerking met Toerisme Vlaanderen voldoet het gebouw aan strengere eisen op onder andere het vlak van toegankelijkheid. Deze investering vertaalt zich in extra verhuurmogelijkheden. 
Het specifiek gebruik van het gebouw - hoofdzakelijk in weekends en schoolvakanties - en de diverse, dikwijls eenmalige, gebruikers vragen een eenvoudig te bedienen, gesofisticeerde technische installatie. 
Samen met de realisatie van het gebouw is een nieuwe, verkeersveilige toegang gemaakt waarbij een parking  gescheiden wordt van alle voetgangers- en fietsverkeer.

[afbeeldingen: arks architecten]