Passiefwoning
Kaprijke

Het concept van deze bedrijfswoning is een architecturale vertaling van de basisprincipes van een passiefhuis: de verwarmde woonfuncties worden ondergebracht in een compact hoofdvolume met hoge isolatiegraad. De functies die geen of weinig verwarming nodig hebben (garage en wasplaats) komen in een lager, minder geïsoleerd volume. Beide volumes worden verbonden door een lichte, glazen inkom.

Binnenin werd gestreefd naar een maximale openheid: keuken, eet- en zithoek, bureel en polyvalente ruimte lopen in elkaar over. De middelhoge kasten, open trap en schuifwanden zorgen voor interessante relaties tussen deze verschillende functies.

Het zuidelijk georiënteerd hellend dakje wordt bekleed met thermische zonnepanelen en creëert een zolderruimte met plaats voor een compacttoestel dat instaat voor balansventilatie, beperkte bijverwarming en sanitair warm water. Een bodemwarmtewisselaar staat in voor een voorconditionering van de verse lucht. De driedubbele beglazing is voornamelijk naar het zuiden gericht om maximaal te kunnen genieten van de zonnewinsten en biedt een mooi zicht op de tuin. Zonnewering en de inertie van de massieve materialen gecombineerd met nachtventilatie zorgen voor een aangenaam zomerklimaat. 

Om de ecologische voetafdruk van deze woning zo beperkt mogelijk te houden werd - naast energiebesparing - ook ruime aandacht besteed aan de materiaalkeuze. 

[afbeeldingen: arks architecten]