Kasteel van Poeke
Poeke

Het Aalters gemeentebestuur had in 1977, bij de aankoop van het Kasteel van Poeke, de intentie om dit geklasseerd monument te behoeden voor verder verval en het op termijn te restaureren en te renoveren tot een socio-cultureel-toeristisch centrum. Deze restauratie zal, om het financieel haalbaar te houden, uit een aantal opeenvolgende fasen bestaan.

​Fase 1 Dringende instandhoudingswerken

Dringende instandhoudingwerken worden toegestaan om het monument tegen verder verval te beschermen. De aanbesteding is beperkt in omvang en dient als voorbereiding op een latere integrale renovatie.

In dit dossier konden de 120 jaar oude torenbekroningen, hoewel gevaarlijk bouwvallig, niet worden opgenomen. Op initiatief van het gemeentebestuur werden de 7 meter hoge uivormige topsieraden integraal herbouwd door eigen personeel, onder de deskundige leiding van kunstsmid Omer Loontjes.

Fase 2 Gevelrestauratie

Naast de daken zijn vooral de gevels en het buitenschrijnwerk van groot belang bij de bescherming van een gebouw tegen externe invloeden. Vernieuwen van de verbrokkelde gevelbepleistering en herstellen van het verkommerd buitenschrijnwerk vormden dan ook de volgende prioriteiten in het restauratiedossier.

Fase 3 Zwambestrijding, definitieve herstelling daken, omgevingswerken

Sinds de zwambestrijding tgv. de dringende instandhoudingswerken was de huiszwam niet meer opgemerkt. Na de gevelrenovatie kwamen terug vruchtlichamen en sporen aan de oppervlakte in een afgesloten lokaal. De zwam was duidelijk op zoek naar een vochtige, voedzame omgeving.

Een gedeelte van de omwalling aan het Kasteel van Poeke diende te worden gereinigd. Dit liet ons  toe om de nutsvoorzieningen aan te voeren op de bodem van de omwalling en het maakt het mogelijk om de bruggen aan een technisch vooronderzoek te onderwerpen.

Fase 4 Afwerking en woning huisbewaarder

In het kader van een opleidingsproject werden een zalen en decors op het gelijkvloers hersteld en geschilderd. Elektriciteit, sanitair en verwarming werden globaal bestudeerd maar de uitvoering zal fragmentarisch gebeuren. 

Er werd een woning voor een huisbewaarder ingericht in de linkerachtervleugel van het kasteel. Ondertussen is deze niet meer in gebruik.

De verdere renovatie van oa de verdiepingen kan doorgaan zonder de goede werking van het gelijkvloers te verstoren, maar werd voor onbepaalde tijd uitgesteld...