De zuidkaai
Eeklo

Wedstrijdontwerp de Zuidkaai, Welzijnscampus - ocmw. 

Doorheen de site loopt de wandeling tussen Zuidmoerstraat en Kaaistraat langs een park tussen evenwijdig geplaatste bakstenen muren. Twee nieuwe parallelle muren worden de drager het ontwerp en versterken deze wandeling. Tegenover elkaar liggende muuropeningen in de sokkel bieden een optische en fysische link tussen de twee bestaande pleinen.

De pleinwanden worden gevormd door eenvormige roze-rode baksteen-volumes met pannendak. Het nieuw project wil de opdeling in twee pleintjes behouden maar een versterkende link tussen beide creëren. Het te vervangen gebouw is opgetrokken uit bakstenen met kalkmortel vermetst. Het heeft een zadeldak voorzien van heel typische geschrankte pannen uit gebakken aarde. Deze materialen worden als bekledingselementen gerecupereert. (mooi gepatineerd, vergroeid met de site, goede kwaliteit, eenvoudig demonteerbaar en duurzaam). 

[afbeeldingen: arks architecten]