Beachclub
Blankenberge

In 2007 schreef de stad Blankenberge een wedstrijd uit voor het ontwerpen van een beachclub op het strand, net naast de ‘Pier van Blankenberge’ en aan de voet van het beschermde duinenlandschap. Arks architecten werd laureaat met een concept dat zich volledig integreert in de duinen en tegelijk als een subtiele landmark het eindpunt van de wandeldijk vormt.


Het conceptueel organigram van deze beachclub is herleid tot een strak volume in zichtbeton dat groeit vanuit de duinen. Om de eenheid tussen gebouw en omgeving te versterken werden de gevelpanelen in zichtbeton uitgevoerd in dezelfde kleur als de duinen. Het hellend dak als landmark, opgebouwd als een lichte metaalstructuur bekleed met zeildoek, verwijst naar de zeil - en watersporten en doet tevens dienst als captatie voor zonne-energie. De ruimte in deze open toren wordt gebruikt voor de opstelling van technische installaties zoals de ventilatiegroep en de buitenunits voor de lucht-water-warmtepompen.

[afbeeldingen: arks architecten]